The story so far

We are currently in Phase 2B of our ambitious redevelopment programme to upgrade Great Ormond Street Hospital's (GOSH) oldest buildings and create additional space to allow more children to be treated. Here's a look at our redevelopment journey so far.

2004-2006: Phase 1

Room in Weston House
New Weston House accommodation
Phase 1 of the redevelopment programme took place between 2004 and 2006, and saw a number of changes to the hospital campus:

  • New accommodation for patients and families in Weston House, known as the Paul O’Gorman Patient Hotel, along with a staff education and training centre.
  • The construction of the new Octav Botnar Wing, which provided a new Medical Daycare Centre, inpatient wards for international and private patients and two additional operating theatres.
  • The refurbishment of the Royal London Hospital for Integrated Medicine, which is jointly occupied by GOSH, now houses the new Djanogly Outpatient department.
  • The expansion of the UCL Institute of Child Health to create the Wolfson Centre for Gene Therapy of Childhood Disease, allowing research into new gene therapy methods and treatments.
  • The Hugh and Catherine Stevenson Centre for Childhood Infectious Diseases and Immunology, bringing together world-renowned infectious disease and immunology teams to seek new treatments and cures for the benefit of children in the UK and across the world.

Great Ormond Street Hospital is a long way from home as we live in west Wales. So, it's fantastic to know that we've got somewhere to stay when we come for appointments and that we can cook healthy meals for the family.

Parents of GOSH patient Robyn

2007-2012: Phase 2A - Morgan Stanley Clinical Building

The Morgan Stanley Clinical Building, the first part of the Mittal Children's Medical Centre, was opened in June 2012. The new clinical building has allowed the hospital to:

  • Increase its capacity in line with growing demand.
  • Provide inpatient facilities that offer more space, privacy and comfort, where a parent or carer can stay overnight by a child's bedside.
  • Provide additional operating theatre capacity and improve models of care for patients by co-locating clinical teams.
  • Improve the working conditions for staff. 

Watch our video to see the difference the building has made to patients, families and staff at the hospital.

If the video is not showing, please watch it on YouTube.

  • Sustainable design and reduced energy consumption. In 2013/14, the efficient combined cooling, heating and power generator located on the top of the Morgan Stanley Clinical Building produced 43 per cent of the Trust's electricity needs and 73 per cent of the Trust's heat needs. 
  • Creative features. Throughout the Morgan Stanley Clinical Building there are specially commissioned, high quality and innovative artworks and design features that aim to help families find their way, provide welcome distraction, and help to create a sense of community and connection.

2012-2014: Phase 2B enabling works

Lionhearted Interventional Radiology Suite

Enabling works to make Phase 2B possible took place between 2012 and 2014. 
To prepare the construction of the Premier Inn Clinical Building, the second part of the Mittal Children’s Medical Centre at GOSH, enabling works were put in place to ensure the site is ready for the main works to begin. 
Carrying out the enabling works also gave us an opportunity to make some improvements to existing facilities. 

Lionhearted Interventional Radiology Suite

As part of the Phase 2B enabling works, the structure at Level 3 of the Variety Club Building was reinforced to allow the Lionhearted Interventional Radiology Suite to be constructed. 

Reception main

The new Interventional Radiology Suite is now in use for diagnostic and treatment procedures guided by ultrasound or x-ray images. These procedures are less invasive than conventional surgery and result in better clinical outcomes for the patient in many cases.

New main hospital reception

As a result of the reinforcement works taking place on Level 3 of the hospital, to allow for the paediatric angiography suite to be constructed, an exciting and much-needed opportunity arose to refurbish the hospital main reception.

The new main hospital entrance space opened on Friday 25 April 2014 following a redesign involving patients, families and carers.